Intro yang cliche dari seorang peniaga online

0
Hi u'olls! Welcome to my page. Sorry la dah lame tak blogging. Last time blogging pun sebab lecturer English kat USM yang suruh. Huhu. Blurr ni... tak tau nak tulis mende.

Anyway, serba sedikit about me. My name is Siti Hajar, panggil Hajar je. Graduate of BA. Translation & Interpretation, USM Penang. Sekarang working as Associate Subtitlist kat ASTRO.

Nape I decide untuk join TLC & buat biz online?

Keje makan gaji best macam mana pun, akan sampai masa kita rase
"Sampai bila? Keje macam tak habis2, tapi gaji macam tu jugak."

Cite pasal TLC, mula-mula tak tau pun ape tu, Yang I tau sabun TLC kat farmasi tu ade la. Dipendekkan cerita, start Februari 2013, I dah start rase bosan makan gaji. Memang gaji kat ASTRO masyuk, keje pun tak se'stress' macam opis lame (takleh sebut, kang kene zass kebabom ngan ex-boss). Kat opis lame dulu, setakat gi keje kul 7.15 pagi n balik lepas kul 12 malam tu perkara biase. tapi gaji RM2,000 jugak. Tolak2 yang wajib, ade la M1700. Mase baru masuk dengan Degree pun, RM1,800. Berbaloi ke? Hmm... What if anything happens to me or my loved ones? Cukup ke saving I? Orang selalu ingat kahwin dengan Chinese untung sebab duit banyak. Hello, kalau tak usaha, tetap takde apa2. Besides, sampai mana kita boleh jamin masa depan kita dengan spouse? Bukan mintak yang bukan2, cuma kena realistik sikit & berjaga2 la kan.

Anything could happen. Are we well-prepared?


So satu hari sedang I membrowsingkan diri kat FB, ternampak page membe lame I zaman skola dulu, Ziana. Ziana ni setau I orangnye pendiam n pemalu. Tapi I agak pelik sebab die selalu update status pasal Premium Beautiful corset kat page FB die. So I pun pm la ape lg untuk tanye ayat ni "Eh Premium Beautiful tu brape rega die?" Tapi kitorg selalu tak berkesempatan borak panjang dek kerana keje I yang busy, busy, busy. Last2 'ter'set jugak appointment dengan dia, so dia pun datang la umah I kat Subang. Datang plak bawak kak Salha.




Inilah Kak Salha Zain, mentor & kakak kami dalam Top Leaders Circle.
Semua orang nak aura postif beliau.

Sumpah, mase tu I tak kenal lagi Kak Salha tu sape. I ingatkan junior Ziana sebab memang die nampak cam baru 25-26 camtu. Kui2. Rupanya itulah penangan korset Premium Beautiful and other Bio products yang all natural and no chemicals.  So diorang present la pasal PB tu kat I yang memang dah teruja nak korset sebab dah buncit je sebenarnye, tak nak amik tau pun pasal jual-menjual barang ni. Pewaham tegar la katekan.

Present punye present, Kak Salha pun mengoffer I jual jugak korset tu. Dlm hati I dah macam "Ah sudah. I dah la fobia ngan MLM sebab kompeni "O*********" kat USM dulu, sampai ramai la budak USM yang pulaukan I *sob sob*. Memang tak terfikir langsung nak buat biz online ke, offline ke, no line ke. Tapi bile dengar yang produk yang dioffer ni ade dapat Superbrand Award and recognitions, I macam dah cenderung plak untuk mencuba-cuba. So malam tu I pun bincangla dengan Inchek Hubby. Alhamdulillah, beliau setuju bagi pinjam duit untuk modal. Maklum la saving I pun 0 walaupun dah lame keje coz I was paying my car Installments.

Dalam yakin tak yakin mencuba, Alhamdulillah, I dah dapat rasa sendiri keuntungan biz online ni. First month je dah 4 figures income and double dari gaji I kat ASTRO. Terkedu seyh tengok account statement mase tu. Mase bagi Mama income pertama hari tu, Mama terharu sangat and asyik tanya I ade duit ke ni nanti? I cakap, "Ade, jangan risau. Doakan je bisnes kite makin maju k Mama" :)


So I dah boleh bayar semua perbelanjaan ni dengan perasaan lega tanpa terketar2:

1. allowance utk mama
2. allowance adik2 (a brother & a sister)
3. belanja makanan, keperluan & perubatan untuk kucing 3 ekor (domestic & persian)
4. ansuran kereta
5. insurans
6. saving Tabung Haji
7. saving ASB
8. saving nak beli rumah
9. the most dreaded PTPTN. haha!


My fear leads to my action. I ambik tindakan untuk bebaskan diri dari
belenggu ketakutan I pada ketiadaan wang untuk saat2 genting dalam hidup.

Online biz sebenanye tak susah pun, yang penting tunjuk ajar mentor, and tanye diri sendiri "What do we have to offer to our kids and family?" Tu untuk I la, lain orang, lain pembawakannye. Tapi yang pasti, orang yang pernah rase susah, confirm tak nak bg family dia pun rasa susah.

Korang ade masalah kewangan? Contact je I, Hajar Azraai - 016-3310 484. Instead of giving you a fish everyday, I'll teach you the best way to get the fish.





Sampai sini je sharing I k. Till next entry, beautiful! :)

0 comments: