Garam Buluh Hai-O - Bukan Garam Biasa

0
Hiii. How's your day? Thanks sebab sudi singgah ke sini (^^)

U'olls pernah tak dengar pasal 'Garam Buluh'? Haaa... jeng3.

I selalu sebut2 ada garam buluh dalam segala mak nenek produk yang i jual kan?

Daripada #Premium Beautiful, #Biovelocity Sleepmate, Sabun, Syampu,
#Ubat Gigi Marine Essence & segala bagai lagilah, semua ada Garam Buluh.

So hari ni I akan explain apa bendaaa la garam buluh tu, kay.



Apa itu Garam Buluh? Meh kamek explain.


Garam buluh adalah garam yang dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai ramuan utamanya. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak dipantai barat korea. Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia 3 tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan di dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pain sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk.




Selepas proses pembakaran, bahan berbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam telah dineutralkan atau disingkirkan. Manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam garam dan menambah kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya.

Proses penghasilan Garam Buluh:



1. Garam dibersihkan lalu dijemur
2. Buluh adalah dari 3 -5 tahun
3. Masukkan garam ke dalam keratan buluh
4. Ditutupi dengan tanah kuning
5. Pohon pain digunakan sebagai bahan api
6. Keratan buluh yang diisi garam dibakar pada tahap suhu 1000 °C selama 10 jam.
7. Serbuk resin pada pain ditambah pada kayu api untuk meninggikan suhu api.
8. Garam pada tahap itu akan menjadi cair
9. Cecair garam disejukkan lalu menjadi beku
Garam beku dikisar halus dan menjadi Garam Buluh Hai-O

Ooo... Cam rumit, kan? 
Tapi apa bezanya garam ni dengan garam biasa?

Garam Buluh Hai-O menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai sumber. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea. 

1. Garam buluh telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia)
 dalam proses pembuatannya, pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya. 

2. Kebanyakan garam melalui pemprosesan kimia dan kandungan natrium adalah lebih tinggi,
justeru itu, pengambilan masa panjang akan memudaratkan kesihatan.

SO it's chemical FREE! No bleach untuk putihkan garam tu.





Okay... So apa pulak kelebihan Garam Buluh?

* Garam Buluh = alkali VS. garam biasa = berasid
* Garam Buluh mempunyai 80 jenis mineral yang diperlukan oleh badan manusia (mengikut Laporan Makmal)
* Garam Buluh tinggi dengan kandungan Magnesium
(dan Magnesium sangat bagus untuk badan)
Mengandungi anti-oksida dan membantu proses
menyingkirkan toksin dalam badan.

Tapi macam mana kalau lepas makan/minum
Garam Buluh ni pastu dapat negative effects?

Itu namanya kesan pembongkaran garam buluh.













Garam Buluh (Bamboo Salt) Hai-O 
available in 3 products:
1. Garam Buluh Premier Drink: Retail Price RM128 (40 sachets)
2. Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder: Retail Price RM53 (20g per bottle)
3. Mineral Coffee (Special Mix Coffee with Garam Buluh): Retail Price RM26.50 (20 sticks)

Soklan Lazim (FAQs)

Bolehkah kanak-kanak dan ibu mengandung mengambil Hai-O Garam Buluh?
Boleh, dengan saiz pengambilan yang kurang iaitu ¼ hingga ½ bungkus.

Bolehkah pesakit tekanan darah tinggi mengambil Hai-O Garam Buluh?
Boleh, kandungan natrium dalam garam buluh adalah sangat rendah, tidak akan mempengaruhi tekanan darah. Manakala kandungan bahan mineral yang banyak dapat memperbaiki kesihatan badan.

Hai-O Garam Buluh mempunyai bau yang tidak menyenangkan, apakah bau itu? Adakah ia membahayakan badan manusia?
Bau garam buluh adalah bau semulajadi yang terhasil selepas pembakaran dengan buluh dalam proses pembuatannya. Ia tidak membahayakan badan manusia.

Bolehkah garam makan seharian diganti dengan Hai-O Garam Buluh?
Boleh, Hai-O Garam Buluh kaya dengan bahan mineral dan elemen surih, dapat menggantikan garam biasa sepenuhnya.
Hanya tukarkan garam biasa kepada garam buluh dalam masakan, anda pasti akan dapat rasai perbezaanya!

Contact me: 
Aja +6016-3310 484
shajaraz85@gmail.com
www.hagarazania.com
FB: Bio-Beauty Lane


0 comments: